Kohde-esittely

Kohde esittely tähtisade

Kun rakennusalan ammattilaiset Vaihtoilma Oy:n toimitusjohtaja Heikki Tirkkonen ja Rakennusteini Oy:n toimitusjohtaja Seppo Teini tapaisivat toisensa, syntyi idea rakentaa yhteistyössä oma toimitalo. Kummankin yritys tarvitsi uutta toimitilaa. Päätimme kutsua Arkkitehtitoimisto Ideark Oy:stä Juska Junttila tiimiimme mukaan.

Heikki Tirkkonen oli jo aikaisemmin valinnut tontin, joka miellytti meitä molempia osapuolia hankkeen rakentamista varten. Kohteelle päätimme antaa nimeksi Kiinteistö Oy Tähtisade.

Kohteen pääurakoitsijaksi valittiin Rakennusteini Oy, joka vastaa toimitalon rakentamisesta ja toteutumisesta.

Vaihtoilma Oy vastaa ilmastoinnin sekä jäähdytyksen suunnittelusta ja valvoo toteuttamisen.

Ehdoksi asetimme, että Toimitalomme piti taata viihtyvyyttä omille työntekijöille ja toimistotilaa vaativille asiakkaille. Siinä oli periaatteemme, kun lähdimme rakentamaan toimistotaloa Espoon Olariin.

Viime syksynä valmistunut toimistorakennus Tähtisade sijaitsee Espoossa Kuitinmäentien varressa, neljän erilaisen alueen leikkauspisteessä. Tähtisadetta ympäröivät puisto-, omakoti- ja toimistoalueet sekä vilkas liikenne. Arkkitehti Juska Junttila muistuttaa, että Tähtisateen arkkitehtoninen idea lähti tästä nelijakoisuudesta.

Jo kaavakin edellyttää, että rakennus toimii asuntoalueelta katsottuna ikään kuin muurina liikenteelle. Rakennus työntyy kiilamaisesti tontin kulmaa kohden ja siten kulmatalona rauhoittaa olemuksellaan vilkasta aluetta.

Kaksikerroksisen Tähtisateen kadunpuoleiset teräslasirakenteiset seinät avaavat ohikulkijoille hyvät näkymät toimiston sisätiloihin. Pihanpuoli on rakennettu sylimäiseksi ja sen julkisivun päämateriaalina on käytetty lämpökäsiteltyä kuusipuuta.

Kiinteistön osat nivoo yhteen siipimäinen, ruostumattomasta teräksestä tehty, kahdelta puolelta symmetrinen kattolippa, jonka avulla kulmatalo ottaa paikkansa erilaisten alueiden leikkauspisteessä.

Kiinteistön betonipintaiset päädyt korostavat pitkää merensinistä lasijulkisivua. Rakennuksen Protan-pinnoitteinen katto viettää loivasti pihan puolelle. Rakennuksen pihanpuoleiseen julkisivuun on sijoitettu ylisuuri räystäskouru, jota pitkin vesi pääsee pakenemaan katolta.

Rakennuksen runko on betonista ja välipohjassa on käytetty ontelolaattaa. Arkkitehti Juska Junttila puolustaa betonirungon valintaa taloudellisuudella sekä keveydellä.

Nykyisellä betonitekniikalla pystytään tuottamaan siroja ratkaisuja. Onnistuimme sulattamaan pilarit ja palkit toimistomaisemaan mainiosti väreillä ja muodoilla.

Tähtisateen ohjenuorana oli viihtyvyys

Ohjenuora

Rakennukseen pääsisäänkäynti on pihanpuolella. Aulatilat sijaitsevat rakennuksen siipien välissä "kainalossa". Porraskäytävän sinisenharmaata yleisilmettä piristää pihanpuoleisen julkisivun värityksestä lainattu terrakotta. Porraskäytävän ja toimistotilat erottava lasitiiliseinä antaa aulaan avaruutta ja valoa.

Rakennuksen yksi erikoisuus on se, että porraskäytävä ei lopu toiseen kerrokseen vaan sieltä jatkuvat kierreportaat katolla olevaan ilmastointihuoneeseen.

Siellä voi mainiosti vieraille näyttää, miten puhdas ilma pannaan kiertämään.

Suunnittelimme toimistotilat avoimiksi siten, että vain toisen sivun huoneet erotettiin lasiovien avulla. Sisätilojen kohokohta on kahden toimistosiiven välinen korkea osa, jossa on Vaihtoilma Oy:n näyttelytila.

Ilmastointi jätettiin toimistotiloissa tietoisesti näkyviin, emme vetäneet kattoja alas vaan teimme verkkokaton avulla visuaalisen paketin, johon niputimme hallitusti ilmastointi- ja sähkövedot sekä muun tekniikan.

Toimistojen muunneltavuuden takaavat suuret avotilat sekä toimistohuoneita erottavat kevyet kipsiseinät. Lattiapäällysteenä ovat harmaasävyiset kumimatot, jotka erilaisin kuvioin jäsentävät työpisteitä.

Rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsevat autotalli, varasto- ja aputilat sekä tietysti sauna. Saunatiloihin kuuluvat mm. keittiö, baaritila, pesuhuone ja salmiakinmuotoinen löylyhuone.

Rakennus toteutettiin miltei kokonaan omin voimin, pääurakoitsijana oli Rakennusteini Oy. Parhaimmillaan rakennustyömaalla työskenteli 15 Rakennusteini Oy:n omaa miestä. Vierasta väkeä tarvittiin sähkö-, putki-, ja ilmastointitöihin. Lujabetoni Oy asensi rakennuksen elementtirungon paikan päällä.

Työmaan vastaavan mestarin Jari Teinin mukaan rakennus oli haasteellinen, sekä monipuolinen, jossa oli paljon : lasi-, teräs-, betonirakentamista, sekä paljon paikalla valurakenteita. Rakennus oli myös hyvin mittatarkkuutta vaativa sen erikoisen muotonsa vuoksi. Kiinnitettiin myös erikoishuomio kosteisiin tiloihin. Hyvät vesieristykset. Sekä laatuun sisämateriaaleissa. Lopputulokseen oltiin tyytyväisiä

Rakennusrunko

Rakennuspalvelu L. Pihlaja Oy:stä Lauri Pihlajan kertomana. Odotettavissa olevien kaivauksien ja pohjaveden korkeuden vuoksi valittiin perustamistapa, joka vaati mahdollisimman vähän kaivusyvyyttä. Rakennuksen perustuksena on kantava, paikalla valettu teräsbetonilaatta, joka on tuettu rakennuksen päissä tiivistetyn massanvaihdon ja keskialueella teräsbetonipaalujen varaan. Massanvaihto tehtiin kallioon asti louheella, luonnonsoralla kiilaten. Kellarin seinät toteutettiin osittain aikataulullisesta syystä suurmuoteilla, paikalla betonoiden. Välipohjat ovat ontelolaatastoja, jotka on tuettu matalaleukaisilla jännebetopalkeilla. Rakennuksen muodosta aiheutui taitekohdassa hankalia risteävien palkkien liitoksia ja massiivisia paikallavaluosuuksia.

Pilarit ovat ontelolaatastoja, jotka on tuettu matalaleikkauksilla jännebetopalkeilla. Pilarit ovat pihanpuoleisella sivulla kahden kerroksen korkuisia neliöpilareita ja lasiseinän puoleisella sivulla pyöreitä Ø280 mm kerrospilareita.

Kaksikerroksisen tilan osalla, palkkien päät on pyöristetty pilareiden muotoa seuraten. Rakennuksen puurakenteinen vesikatto on tuettu ontelolaataston päälle. Rakennuksen toisella sivulla oleva 3,5 m leveä lippa on toteutettu kertopuisilla ulokepalkeilla, joiden asentaminen ja ankkurointi ontelolaatastoon oli tarkkuutta vaativa työsuoritus.

RakennusrunkoKuitinmäentien puoleinen, varsinaisesta rakennusmassasta ulompana oleva, teräsrunkoinen lasiseinä on kannatettu ja tuettu runkoon teräsputkilla.

Seppo Teini Rakennusteinistä toteaa, että suurta huolellisuutta vaati pohjarakennustöissä pohjan kattilamainen muoto. Talon kummatkin päädyt rakensimme louhepenkalle, mutta talon keskivaiheessa jouduimme paaluttamaan aina 11-12 metriin, ennen kuin kallio tuli vastaan.

Heikki Tirkkonen Vaihtoilma Oy:stä toteaa, että Tähtisateen alkuperäinen kustannusarvio ylittyi "jonkin verran". Yksi syy oli lasirakentamisen kalleus. Lisäksi lasirakentajia Suomessa on niin vähän, että mekin saimme urakasta vain pari tarjousta.

Tällä hetkellä rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa toimii Vaihtoilma Oy ja toisessa kerroksessa lääkefirma Ferring Oy. Työntekijöitä talossa on yhteensä noin 30. Arkkitehti Junttilan mukaan toimistotiloja lähdettiin toteuttamaan ns. puolikombi -konttoreina.